Informatie over centrale eindtoets op een rij - AVS | Academie Vakvereniging Schoolleiders (2024)

Vanaf schooljaar 2014/2015 is het voor alle leerlingen van groep 8 in het reguliere basisonderwijs verplicht om een eindtoets te maken. De overheid stelt hiervoor aan scholen de centrale eindtoets beschikbaar. Behalve de centrale eindtoets, mogen scholen ook gebruik maken van Drempelonderzoek 678. Eind 2014 wordt duidelijk of het ministerie van OCW in het schooljaar 2014/2015 nog andere eindtoetsen toelaat.

De centrale eindtoets wordt in april 2015 voor het eerst afgenomen. De toets wordt op papier afgenomen. De afnamedata in 2015 zijn: 21, 22 en 23 april 2015. Scholen kunnen ervoor kiezen om met (een deel van) de leerlingen uit groep 8 de centrale eindtoets digitaal te maken in de periode rondom de afnamedata. De afnamedata voor de afname van de digitale centrale eindtoets zijn: 15, 16 en 17 april óf 28, 29 en 30 april 2015. Zie voor meer informatie over de digitale centrale eindtoets de brochure ‘De centrale eindtoets PO in 2015’. Een uitzondering vormen de eindtoetsen die onder de Regeling leerresultaten PO vallen. In het schooljaar 2014/2015 mogen scholen deze toetsen ook op een ander moment in het jaar afnemen.
Leerlingen die de toets op het eerste afnamemoment niet hebben gemaakt, bijvoorbeeld door ziekte, krijgen de mogelijkheid om binnen vijf weken de toets alsnog te maken. Deze ‘inhaaltoets’ is digitaal.

Schooladvies doorslaggevend
In december 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om een eindtoets voor taal en rekenen verplicht te stellen voor alle leerlingen van groep 8. De eindtoets meet welk niveau de leerling voor taal en rekenen behaalt en geeft aan, in aanvulling op het schooladvies, welk type vervolgonderwijs bij een leerling past. Het schooladvies is doorslaggevend voor de toelating tot het voortgezet onderwijs. Vanaf schooljaar 2014/2015 weegt het schooladvies het zwaarst bij de toelating tot het voortgezet onderwijs. Middelbare scholen mogen toelating dan niet meer af laten hangen van het resultaat van de eindtoets. Wel kunnen regionale samenwerkingsverbanden van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs afspraken maken over de overstap van leerlingen. En over de regels die binnen het samenwerkingsverband gelden. De school voor voortgezet onderwijs mag bij toelating geen gebruik maken van extra toetsen voor het bepalen van het niveau van de leerling. Ook mag zij zich bij de toelating niet baseren op andere toetsen die leerlingen op de basisschool maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Entreetoets in groep 7, toetsen van het leerlingvolgsysteem of een IQ-test. De basisschool mag al deze gegevens wel betrekken bij het schooladvies.

Overgangsjaar
In het overgangsjaar 2014/2015 mogen basisscholen zelf bepalen welke eindtoets zij gebruiken. De eindtoets moet wel voldoen aan een aantal inhoudelijke voorwaarden uit het Toetsbesluit Primair Onderwijs. In het schooljaar 2014/2015 zijn in ieder geval de volgende eindtoetsen toegestaan:

  • Centrale eindtoets – Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) brengt de centrale eindtoets uit. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van OCW.
  • Drempelonderzoek 678 – De eindtoets van 678 Onderwijs Advisering.
  • Landelijk genormeerde toetsen voor groep 8 waarbij de lesmethode van de school niet van belang is: – de toetsen Rekenen-Wiskunde en Begrijpend lezen van het Cito Volgsysteem primair onderwijs; – de toets Begrijpend lezen van 678 Onderwijs Advisering.

Eén eindtoets voor alle leerlingen
Basisscholen kiezen één eindtoets voor al hun leerlingen. Het is dus bijvoorbeeld niet toegestaan om een aantal leerlingen de centrale eindtoets te laten maken en de overige leerlingen het Drempelonderzoek.
De minister van OCW beslist welke eindtoetsen daarnaast zijn toegestaan. De onafhankelijke adviescommissie Expertgroep Toetsen PO adviseert de minister hierover.
Verder moeten alle leerlingen met zo min mogelijk belemmeringen de eindtoets kunnen maken.
Voor leerlingen met een beperking bestaat de mogelijkheid een aangepaste versie van de centrale eindtoets te maken. Het aanbod zal aansluiten bij het aanbod van de Eindtoets Basisonderwijs van Cito. Meer informatie is te vinden in de brochure ‘De centrale eindtoets PO in 2015’ van het College van Toetsen en Examens (CVE).

Toetsinhoud
De centrale eindtoets bestaat uit de onderdelen Taal, Rekenen en Wereldoriëntatie. Taal en Rekenen zijn verplichte onderdelen. Wereldoriëntatie is een facultatief onderdeel. Het onderdeel Wereldoriëntatie kan alleen worden afgenomen bij de papieren versie van de centrale eindtoets.

Speciaal (basis)onderwijs
De komende jaren kunnen scholen voor speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs op vrijwillige basis met (een deel van) de leerlingen deelnemen aan onder andere de centrale eindtoets. Op termijn zullen de scholen voor speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs ook verplicht een eindtoets primair onderwijs afnemen.

Scholen ontvangen in juni 2014 van het CvTE een brochure met specifieke informatie over de centrale eindtoets voor BAO-, SBAO- en SO-scholen.

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Informatie over centrale eindtoets op een rij - AVS | Academie Vakvereniging Schoolleiders (2024)

FAQs

Is de eindtoets belangrijk? ›

De eindtoets in het basisonderwijs heeft diverse belangrijke functies. Het helpt bij het bepalen van het schooladvies voor het voortgezet onderwijs, evalueert de onderwijskwaliteit van basisscholen en biedt leerkrachten nuttige feedback over hun onderwijsmethoden.

Is een eindtoets verplicht? ›

Scholen mogen zelf bepalen hoe ze de ontwikkeling van de leerlingen exact in beeld brengen. Dat kan bijvoorbeeld met toetsen, observaties en/of andere middelen. Wel zijn scholen sinds het schooljaar 2014/2015 verplicht om een eindtoets af te nemen en een leerlingvolgsysteem (LVS) te gebruiken.

Welke leerlingen hoeven niet mee te doen met de eindtoets? ›

Hoeft de leerling geen doorstroomtoets te maken? Noteer dan in uw LAS de reden voor de ontheffing: Leerling te kort in Nederland: leerlingen die korter dan 4 jaar in Nederland zijn en het Nederlands onvoldoende beheersen. Meervoudig gehandicapt: meervoudig gehandicapte kinderen die zeer moeilijk leren.

Wat is het verschil tussen eindtoets en doorstroomtoets? ›

Doorstroomtoets is de nieuwe naam voor de eindtoets

De toets heet nu de 'doorstroomtoets'. De nieuwe naam geeft aan dat de toets maar één onderdeel is in de doorstroom van het basis- naar het voortgezet onderwijs. Uw kind ontwikkelt zich ná de doorstroomtoets nog verder.

Welk jaar geen eindtoets? ›

Daarom heeft minister Slob besloten dat leraren dit jaar geen eindtoets hoeven af te nemen bij leerlingen in groep 8.

Kan je advies naar beneden na de doorstroomtoets? ›

Lager plaatsen is alleen toegestaan op verzoek van de ouders. De doorstroomtoets geldt voor alle leerlingen als tweede gegeven. Wanneer het resultaat op de doorstroomtoets hoger uitvalt dan verwacht, moet de basisschool het advies naar boven bijstellen.

Hoe heet de eindtoets groep 8? ›

De eindtoets in groep 8 heet voortaan de 'doorstroomtoets'. Hierdoor is beter duidelijk dat de leerling zich blijft ontwikkelen, ook na de afname van de toets in groep 8. Er is 1 week waarin leerlingen zich aanmelden voor de middelbare school.

Hoe belangrijk zijn cito toetsen? ›

De Cito-toetsen zijn onafhankelijk en geven een objectief beeld. Deze toetsen vertellen de leerkracht waar jouw kind goed in is of zich nog verder in kan ontwikkelen. De toetsen zijn dus slechts één informatiebron, naast alle andere informatiebronnen die de leerkracht gebruikt.

Waarom eindtoets groep 8? ›

De eindtoets geeft een uitslag op de behaalde referentieniveaus. Het resultaat op de toets geeft inzicht in het eindniveau op taal en rekenen van de leerling aan het einde van zijn/haar basisschoolloopbaan en is samen met het schooladvies van invloed op de keuze voor het vervolgonderwijs.

Top Articles
How To Catch 10 Fish At Once Super Pickleball Adventure
Roseberrys Obituaries
Why Are Fuel Leaks A Problem Aceable
Public Opinion Obituaries Chambersburg Pa
Minooka Channahon Patch
Angela Babicz Leak
Jazmen Jafar Linkedin
Citibank Branch Locations In Orlando Florida
Lamb Funeral Home Obituaries Columbus Ga
Jailbase Orlando
Women's Beauty Parlour Near Me
Tyrunt
Computer Repair Tryon North Carolina
30% OFF Jellycat Promo Code - September 2024 (*NEW*)
Athletic Squad With Poles Crossword
Noaa Weather Philadelphia
What is IXL and How Does it Work?
Culos Grandes Ricos
Busted Newspaper S Randolph County Dirt The Press As Pawns
“In my day, you were butch or you were femme”
Accuradio Unblocked
2015 Honda Fit EX-L for sale - Seattle, WA - craigslist
Byte Delta Dental
Unlv Mid Semester Classes
Gem City Surgeons Miami Valley South
How Much Is Tay Ks Bail
China’s UberEats - Meituan Dianping, Abandons Bike Sharing And Ride Hailing - Digital Crew
Contracts for May 28, 2020
Reborn Rich Kissasian
Dragonvale Valor Dragon
Plost Dental
Meta Carevr
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Best Town Hall 11
Courtney Roberson Rob Dyrdek
Everything You Need to Know About Ñ in Spanish | FluentU Spanish Blog
Mobile Maher Terminal
2024 Coachella Predictions
Ixl Lausd Northwest
Sedano's Supermarkets Expands to Orlando - Sedano's Supermarkets
Craigslist Lakeside Az
The TBM 930 Is Another Daher Masterpiece
Anguilla Forum Tripadvisor
The All-New MyUMobile App - Support | U Mobile
Silive Obituary
Lonely Wife Dating Club בקורות וחוות דעת משתמשים 2021
Deepwoken: How To Unlock All Fighting Styles Guide - Item Level Gaming
Levi Ackerman Tattoo Ideas
John M. Oakey & Son Funeral Home And Crematory Obituaries
Sechrest Davis Funeral Home High Point Nc
All Weapon Perks and Status Effects - Conan Exiles | Game...
My Eschedule Greatpeople Me
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5846

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.